Příběhy lidí, kterým
karta pomohla

Matěj se narodil předčasně, měl problémy s dýcháním, a proto byl 3 dny intubovaný. Nedostatečný přísun kyslíku do mozku a sepse, kterou prodělal během pobytu na neonatologickém oddělení, měly za následek jeho další zdravotní problémy a opoždění ve vývoji. Lékaři mu diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu, spastickou kvadruparézu a epilepsii.

Matěj

Matěj pravidelně dojíždí na různé kontroly, konzultace, navštěvuje rehabilitační pobyty a je klientem rané péče. Od doby co pravidelně rehabilituje, se dokáže zvednout na čtyři, doplazí se za hračkou, zlepšila se pohyblivost ručiček a jemná motorika, dokáže si s pomocí vsedě nebo v kleku na kolínkách hrát, otáčet stránky knížek. Nejraději má autíčka a nejšťastnější je, když může řídit a kroutit volantem. Matěj má ohromnou radost ze svých úspěchů, hodně se zlepšil jeho mentální stav, což mu pomáhá v jeho motorickém vývoji a naopak.

Přes veškeré nadšení však Matěj ještě neumí sám sedět ani stát, jeho zvýšená spasticita na všech končetinách mu nedovolí se na nohy vzepřít, natož udělat první krůčky. K tomu je bohužel léčba hrazená pojišťovnou nedostačující. Velmi pomohlo, že díky Kartě bylo možné pořídit rehabilitační a lázeňský pobyt a dětský invalidní vozík s příslušenstvím, který Matěj potřebuje pro svůj vývoj.