Příběhy lidí, kterým
karta pomohla

Adámek se narodil jako prvorozený syn v roce 2013. Po narození nic nenasvědčovalo tomu, že by bylo něco v nepořádku. V pěti měsících však Adámek stále nepásl koníky, nezvedal hlavu, nesahal po hračkách... Celá rodina tak podstoupila neurologické vyšetření a odběry krve. Po devíti měsících čekání obdrželi z Brna diagnózu - vzácné genetické onemocnění „Merosin deficitní kongenitální svalová dystrofie“.

Adam

Adámek je veselý, velice zvídavý a chytrý kluk, kterého zajímá spousta věcí – má spousty otázek a miluje povídání o všem možném. Od září 2018 chodí do školky, kde se mu moc líbí, má zde spoustu kamarádů a děti ho moc hezky mezi sebe přijaly. K ruce má skvělou asistentku Hanku, za kterou jsou všichni moc rádi.

Mezi jeho nejoblíbenější zábavu patří počítačové hry, házení míčem, stolní hry, Lego a také chození na procházky. Miluje plavání, potápění a také jízdu na koních. Rád by si hrál a dělal vše tak jako zdravé děti, což úplně nejde, ale rodina se snaží, aby si alespoň trochu v rámci možností tyto radosti dopřál.

Dle lékařů je Adámkova nemoc nevyléčitelná a prognóza je nekompromisní i elektrický invalidní vozík do konce života. Proto rodina potřebuje automobil. Samotný vozík se nedá složit a váží cca 100 kg. Standardní osobní automobil takový náklad není schopen pojmout. Jelikož Adámek absolvuje rehabilitace a terapie 4–5x do týdne a na všechny se dojíždí, je auto každodenní nutností. Pořízení automobilu je finančně velmi náročné. I v případě kladného vyřízení příspěvku od Úřadu práce se jedná o dost vysokou částku, kterou jako rodina nejsou schopni se současnými náklady na domácnost a rehabilitace zvládnout.

Děkujeme za vaši pomoc, Adámkovi rodiče